主页 > 初中 > 中考真题 > 2016年北京中考英语完形填空翻译与讲解

2016年北京中考英语完形填空翻译与讲解

这个完形填空是一篇感人的记叙文。讲述了一个叫毛丽的小女孩攒了一年的钱给妈妈买圣诞节礼物---一副手套,并通过一个长的有点像圣诞老人的人把手套送给妈妈的故事。毛丽对母亲的爱尽显眼前。文章难度不大,生词较少,容易理解。易错点:要掌握“quietly”也有“悄悄地”的意思。

北京中考英语完形填空

Mum’s Christmas Surprise
妈妈的圣诞惊喜

Molly ran back home from school and dropped her schoolbag on the sofa. Then on the table she saw “Mum’s Wish Book” – a mail order catalog(商品目录) from a gift shop. “Mum,” she said excitedly to herself, “this year you’ll get the gloves you want!” Molly had walked a dog for a neighbor and saved her   31   all year to buy Mum the gloves.
毛丽从学校跑回家,把书包扔在沙发上。然后她看到在桌子有本“妈妈的愿望本”---一家礼品店的邮购目录。毛丽兴奋的对自己说:“妈妈,今年你会得到你想要的那副手套的。”之前毛丽给一个邻居遛狗,把一年攒的什么为了给妈妈买那副手套。
31. A. time           B. money              C. energy              D. food
She opened “Mum’s Wish Book” and hoped that she could find these   32   in it. Tears ran down her face when she saw the gloves in the catalog. Mum wouldn’t buy them for herself, because the family had a   33   time on the farm. She once heard Mum say to Dad, “Maybe some day, I’ll have the money to get them.”
她打开“妈妈的愿望本”,希望在里面能找到这些什么。当她看到目录里的手套时,眼泪流了下来。妈妈自己是不会买它们的,因为家里农场有一个什么时候。她曾经听到妈妈对爸爸说:“也许某天吧,我会有钱买它们的。”
32. A. flowers            B. sunglasses       C. gloves              D. chocolates
33. A. hard             B. lonely                 C. short                D. busy
Molly ran out by the back door and went straight to the post office. There she carefully filled out the order form torn from the catalog.
毛丽从后门跑出,径直来到邮局。在那里,她认真地填写从目录里撕下来的订购表。
“I need to buy a stamp to   34   the form.” She said to Mr. Smith, the only worker in the post office.
“我需要买一个邮票去什么这个表格”她对史密斯先生说,邮局里唯一的员工。
“Umm, a pair of gloves?” said Mr. Smith, as he passed a stamp to her.
当他递给她邮票时,史密斯先生说:“嗯,一副手套?”
34. A. design        B. check               C. complete          D. send
“Yes, It’s a Christmas gift for Mum, but please don’t tell her. It’s our 35  , OK?” Molly didn’t realize how white Mr. Smith’s beard was until that moment. In fact, he reminded her of学科网(www.zxxk.com)--教育资源门户,提供试卷、教案、课件、论文、素材及各类教学资源下载,还有大量而丰富的教学相关资讯!Santa Claus.
“是的,是给妈妈的生日礼物,但是请别告诉她。这是我们的什么,好吗?”毛丽直到那一时刻才发现史密斯先生的胡子有多么的白。事实上,他让她想起了圣诞老人。
35. A. secret         B. choice              C. dream       D. task
As Molly walked back home, she decided to tell Dad her secret. “You’ve got to check the mailbox every day,” said Molly   36   to Dad. He nodded, with a big smile.
当毛丽走回家时,她决定告诉爸爸她的秘密。“你要每天都查看邮筒哦”毛丽什么地和爸爸说。他点了点头,脸上挂着灿烂的微笑。
36. A. patiently   B. doubtfully       C. proudly           D. quietly
Coming home from school every day, Molly peeked at (偷看) Dad when Mum wasn’t   37  , but every time he shook his head.
每天放学回家,当妈妈不什么的时候毛丽都偷偷看看爸爸,但是每次他都摇摇头。
37. A. working    B. looking       C. smiling       D. talking
On Christmas Eve, Dad came back from mailbox, still empty handed. Molly felt    38   when she went to bed, because she didn’t have the gloves for Mum.
在圣诞前夕,爸爸从邮筒处回来,仍然两手空空。毛丽感觉什么当她去睡觉时,因为她没有给妈妈的这副手套。
38. A. sad       B. strange       C. angry               D. tired
Before Christmas dinner, as Mum took the apple pies out of the oven, Molly began 39 the table. Suddenly, they heard someone pulling up the driveway. From the window they saw Mr. Smith making his way to the door, with a box in his hand. Mr. Smith 40  Mum the box, “I believe this is yours.”
在圣诞晚餐之前,当妈妈把苹果派从烤箱里拿出来时,毛丽开始什么桌子。突然,他们听到有人把车停在汽车道。通过窗户,他们看到史密斯先生正在向门口走来,手里拿着个盒子。史密斯先生什么妈妈这个盒子,说“我想这是给你的”
39. A. Pushing    B. changing          C. setting              D. booking
40. A. bought       B. handed         C. lent                  D. returned
Mum looked from Dad to Molly and opened the box. Her eyes lit up when she saw the gloves. “Oh, who bought these for me?” she asked.
妈妈看了看爸爸,又看看了毛丽,打开了盒子。当她看到手套时,她的眼睛闪现出喜悦的光芒,“哦,是谁给我买的”她问到。
“Santa did,” said Molly smilingly.
“是圣诞老人”毛丽笑着说到。
“Ho! Ho! Ho! Merry Christmas!” Mr. Smith, with a loud laugh.
“吼吼吼,圣诞快乐”史密斯先生用响亮的笑声说。
It was Christmas that no one would ever forget.
这是一个没有人会忘记的圣诞节。(即难忘的圣诞节)
31. A. time           B. money              C. energy              D. food
32. A. flowers            B. sunglasses       C. gloves              D. chocolates
33. A. hard           B. lonely               C. short                D. busy
34. A. design        B. check               C. complete          D. send
35. A. secret         B. choice              C. dream       D. task
36. A. patiently   B. doubtfully       C. proudly           D. quietly
37. A. working    B. looking       C. smiling       D. talking
38. A. sad       B. strange       C. angry               D. tired
39. A. pushing     B. changing          C. setting              D. booking
40. A. bought       B. handed       C. lent             D. returned

31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
B C A D A D B A C B